Tymián

Tymián obecný (Thymus vulgaris), gastronomický původ: středomoří
Typická středomořská bylinka používaná při přípravě masa pečeného i grilovaného, do sekaných mas, ke zvěřině, do salátů, do hrachových a fazolových pokrmů, k přípravě ryb.  Je typický pro regionální speciality z francouzské, italské, španělské ale i řecké a balkánské kuchyně. Užíván i na druhé straně středozemního moře. S dobyvateli přenesen také do jižní Ameriky a tak se usídlil i v tamější (zvlášť argentinské, brazilské a peruánské) gastronomii. Najdete ho i na českých remízcích a zahradách. Je to blízký příbuzný Mateřídoušky (Tymián polní) .

Použití v oblíbených receptech:


Česká kuchyně: 
kombinace  tymián, bobkový list a nové koření dělá pravou chuť svíčkové a rajské omáčce i zvěřině, hodí se k luštěninám, k nakládání okurek, do omáček, k zelenině i do paštiky.
Svíčková na smetaně
Srnčí (Kančí) na jalovci a tymiánu
Konfitovaná hovězí líčka na  tymiánu
Zelené fazolky na tymiánu a česneku
Pstruh na víně a tymiánu


Francouzská kuchyně:
Všude tam, kde recept stojí a padá s kvalitním francouzským červeným vínem, ale i v mnoha dalších podobách. Viz také použití v bylinkových směsích bouqet garni a provensálké bylinky. Pro mě nejtypičtější kuchyň pro použití tymiánu.
Burgundské hovězí ragú
Coq au vin (Kohoutek na víně) 
Ratatouille 
Cassoulet
Cibulový koláč s tymiánem

Italská kuchyně:
Italská kuchyně miluje čerstvé bylinky a především jihoitalská kuchyně miluje tymián, často v kombinaci s dalšími zelenými klenoty, kterým se ve slunné itálii báječně daří. Vybrat pár receptů není jednoduché.
Minestrone
Tymiánové lasagne s mletým masem 
Špagety s olivovou pastou a tymiánem
Telecí kolínka Ossobuco
Beef steak na tymiánu  
Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a tymiánem

Řecká kuchyně
Další středomořská voňavá kuchyně. Snoubení bylinek a tymiánu zvlášť s citrusy je zde v receptech téměř všudypřítomné.
Jehněčí na citronu, tymiánu a šalvěji
Tymiánovo citronové brambory
Souvlaki

Arabská kuchyně
Můj objev co se týče tymiánu a blízkého východu se nazývá Za´atar. Směs koření a sezamového semínka, které tymián vévodí se používá jak sypká tak ve formě pasty a činí ve zdejším jídelníčku tymián všudypřítomným. Divoce rostoucí tymián je velmi populární od turecka, přes libanon a izrael až po egypt.
Arabské kuře s citronem a tymiánem
Libanonský tymiánový koláč

Slavní kuchaři:
Jamie Oliver: Česnekovo tymiánovo ančovičkové brambory
Jamie Oliver: Pečený tymiánový pórek
Gordon Ramsay: Dýňové koláčky se šalvějí a tymiánem
Zdeňek Pohlreich: Marinovaný grilovaný králík
Zdeňek Pohlreich: Hamburger s karamelizovanou cibulí 
Zdeňek Pohlreich: Kuře na tymiánu se šťouchanými bramborami

Kořenící směsi:
Bouqet garni
Provensálké bylinky
Za'atar

Párování s vínem:
Jídla s tymiánem bývají často velmi aromatická a pokud se nejedná zrovna o rybu, velmi často žádají výrazné červené víno, bylinka má ráda slunce, takže prosluněná vína jsou ideální. Mohu li si vybrat, pak dle regionální kuchyně volím i vinařskou oblast.

Žádné komentáře:

Okomentovat