Oregáno, Dobromysl

OREGANO, DOBROMYSL /n. OREGANO / a. OREGANO / l. ORIGANUM VULGARE
pochází zejména středomoří, původní bylinou je ale i v Malé Asii, na Kavkaze, Blízkém východě, Íránu, nižších polohách Himaláje, v jižní Číně a na Tchaj-wanu. Nyní se pěstuje skoro po celém světě. Hodně se používá do italských, španělských a mexických jídel. Rovněž v Jižní Francii a Provenci má své význačné uplatnění. Dobromysl měla kdysi u nás kouzelné určení. Patřila totiž mezi "svatojánské kvítí", trhané na svátek sv. Jana, které mělo chránit po celý rok lidi i domácí zvířata před nemocemi. Dobromyslí se dala přičarovat i láska. Působí na uchování dobré nálady, dobré mysli. Na její použití v naší kuchyni se zapomnělo, ačkoli u nás stále planě roste. Celá rostlina příjemně kořenitě voní a je léčivá. Do jídel se přidává často sušená. Hodí se pro svou určitou podobnost ve vůni a chuti všude tam, kam se dává majoránka, s níž je příbuzná. V Itálii se přidává do sekaného masa, na špagety, nelze si bez ní představit italskou pizzu.
V Mexiku tvoří součást koření "Chilli", což je směs různých druhů pálivých papriček a vonných bylin (především dobromysli). Bez dobromysli nelze připravit výtečné mexické jídlo "chilli con carne". Velmi chutná je na skopovém a telecím mase. Je vhodná k tučnějším jídlům, která pomáhá trávit a zvýrazňuje jejich chuť. Dobromyslí můžeme okořenit karbanátky, sekanou nebo ji přidat k masu dušenému na zelenině. Rostlinka roste ve středomoří divoce a už ve starověku byla používaná jako lék proti křečím a bolestem. V Řecku se z ní dodnes vaří čaj, který pomáhá při vykašlávání a bolestech v krku. Oregano se v Řecku přidává téměř do všeho – od selského salátu (choriatiki salata) až po zapékané brambory.

Další gastronautické informace připravujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat