Máta

MÁTA PEPRNÁ / n. MINZE / a. PEPPERMINT, MINT / PUDINA / l. MENTHA PIPERITA var. CRISEPA L.
měla vždy své slavné místo ve staročeské kuchyni (balšánek). Už od nepaměti je máta uznávaná jako koření, součást čajů a léčivá bylina. Dnes se používá jako léčivá rostlina, do pokrmů nebo do osvěžujících čajů. Mátou voní především pokrmy Angličanů, ale váží si ji i arabská, francouzská, balkánská a italská kuchyně. Angličané mají svou slavnou "mint sauce", připravenou z čerstvých lístků máty. Je až neuvěřitelné kolik druhů máty se dá na světě najít. Jednotlivé druhy mají méně či více mentolovou chuť. Na světě roste asi čtyřicet druhů máty, z nichž je nejznámější máta peprná (Mentha piperita). Máta peprná je kříženec máty zelené a vodní s největším obsahem mentolu. V kuchyni se přidává jako ozdoba do nápojů, je oblíbenou ingrediencí například v míchaném mojitu. Dále může sloužit jako ozdoba na dezertech. Čerstvé listy se přidávají do omáček, sušených listů máty lze využít při přípravě jehněčího masa či zeleniny. V Asii se používá do předkrmů, polévek, rybích a masitých pokrmů. Patří neodmyslitelně ke skopovému masu. Mátu můžeme použít samotnou nebo ve směsi s ostatními bylinkami, nejčastěji se šalvějí, také s yzopem, saturejkou, libečkem, estragonem aj. Dáváme ji do nádivek, do sekaných mas (karbanátky, sekaná), přidáváme do smetanových sýrů, tvarohových pomazánek, k dušené zelenině (karotka, pór, mladá kapusta). Mátu lze přidat i do černého čaje nebo do džbánu studené minerálky či vody.

Žádné komentáře:

Okomentovat