Koriandr

ČKORIANDR / n.; a. CORIANDER /it. CORIANDOLO / fr. CORIANDRE / DHANIA / MALTY / l. CORIANDRUM SATIVUM
pochází z Východního Středomoří a Západní Asie. Koriandr se dá pěstovat i u nás, jde příbuzná kmínu, fenyklu, kopru a anýzu. Všechny části této rostliny se hodí ke konzumaci. Dobře vyzrálé plody jsou silně aromatické, nasládlé a palčivé chuti, která každému nevyhovuje. O koriandru říkali středověcí bylináři, že má účinky jako afrodisiakum a posiluje paměť. Jako koření se v mírné dávce užívá v gruzínské a latinskoamerické kuchyni, pro svoji specifickou aromatickou vůni. Tvoří součást směsí karí. Hodně je používán v kuchyni indické, anglické i německé, ale i kolem Středomoří v Jihovýchodní Asii. Je vhodný pro nakládání hub, červené řepy, zelí, do směsí koření, do pečiva, chleba, při uzení masa a výrobě uzenin, do omáček, při dušení masa, do likérů, při výrobě cukrovinek, perníků i jablkového koláče. Koriandr se běžně pěstoval u nás na zahrádkách; také se semínka běžně prodávala v obchodech s koloniálním zbožím jako "cicvárové semínko" (semena koriandru kandovaná - obalená v cukru) určená proti bolestem břicha. Jako koření se používají aromatické vyzrálé plody tj. semena s nasládlou a palčivou chutí. Nevyzrálá semena a rostlina mají z počátku až nepříjemný štěnicový zápach (řecky koris = štěnice).  Čerstvé listy se  přidávají do salátů, polévek, k rybám, plodům moře a masu.

Žádné komentáře:

Okomentovat