Bazalka

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)
gastronomický původ: indie
V Asii obdivují její omamnou vůni a chuť již 5 tisíciletí a je součástí nejen gastronomické historie, ale i náboženských obřadů v hindustických chrámech. Do Evropy se pravděpodobně dostala již s Alexandrem Velikým (často se však tvrdí, že až v 16. století). Pro nás evropany je tato bylinka králů neodmyslitelně spojená se středomořím. A především se stala symbolem Italské kuchyně.
Kombinace bazalky s rajčetem a mozzarelou to je asi první gastronomická asociace … jsou věci, které nezevšední...  Často ji najdeme ale také v kuchni, francouzské či španělské. Její různé kultivary (především thajská bazalka) pak dodávají aroma v jihoasijských kuchyních. Indické, thajské či vietnamské.

Mimo jídla z rajčat, saláty, pizzu a těstoviny se výtečně hodí i na grilovanou drůbež, jehněčí a ryby. Má nezaměnitelnou vůni a nasládlou pikantní chuť, některé druhy nabízí podton máty, citrónu či pomeranče. Při tepelné úpravě snadno ztrácí aroma a tak ji přidáváme čerstvou na konec či v poslední fázi tepelné úpravy či do marinád. Výtečně si rozumí s česnekem, tymiánem, oregánem, rozmarýnem a petrželkou.

Použití v oblíbených receptech:

Česká kuchyně:
Rajská polévka
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Kuřecí roláda se šunkou a bazalkou
Kuřecí játra na bazalce

Italská kuchyně:
Italská kuchyně = bazalka. Většina receptů, které bazalku nemíchají s jiným kořením a dají tak její chuti nejvíce vyniknout pochází jednoznačně z Itálie. Bazalku najdete všade a tak jen pár těch receptů, kde si bazalku vychutnáme v nejesenciálnější podobě. Svatá trojice: bazalka, rajče, česnek jsou základem nepřeberného množství italských specialit

Insalata Caprese - Rajčata s mozzarelou a bazalkou
Bazalkové pesto, Pesto Genovese a desítky dalších výtečných pest.
Bruscheta s tomaty a bazalkou
Pizza Margarita
Tomatový krém s mozzarelou a bazalkou
Grilovaná cherry rajčátka s bazalkou
Sugo pomodoro či Sugo alla campagnola
Spaghetti al pomodoro – s čerstvými rajčaty a bazalkou
Gnocci caprese
Římské dršťky
Grilovaný tuňák s bazalkovým pestem
Jehněčí kotletky s bazalkovým sosem
Citronovo bazalkové krevety
Jahodový tatarák s bazalkou a mascarpone

Francouzská kuchyně:
Bazalka zde většinou provází recepty obsahující bouqet garni či provensálské kořenící směsi, kde se snoubí s ostatními středomořskými bylinami této jihofrancouzské kuchyně.

Provensálská rajčata
Bazalková polévka (soupe au pistou)
Losos nadívaný feniklem a tomaty s bazalkovým sosem
Dušené hovězí po Provensálsku
Kuře na šafránu, pomerančích a bazalce
Ragů s artičoky, rajčaty, paprikou a česnekem
Salát Niçoise
Ratatouille
Koláč z pečenými rajčaty

Španělská kuchyně:
Smažené sardinky s česnekovo bazalkovými těstovinami

Řecká kuchyně:
Salát s fetou, rajčaty a bazalkou
Dip z fety, pažitky a bazalky
Citronové kuře s bazalkou

Anglická kuchyně:
Kuřecí kari
Bazalkové máslo

Thajská kuchyně:
Tom Yam Kung - krevetová polévka
Pečená kachna v kokosovém mléce a červeném kari
Zelenina a tofu na bazalce
Bazalkové kuře s kari omáčkou
Bazalkový čaj

Indická kuchyně:
Fazolový dál
Bazalkové chutney
Bazalkovo ananasová smažená rýže

Vietnamská kuchyně:
Bun Cha - Búček s vlasovými nudlemi a bylinkami
Pho - Vývar s rýžovými nudlemi

Slavní kuchaři:
Andrea Accordi: Gnocci s omáčkou z rajčat
René Meilleur: Bazalkový sorbet s jahodami bufallo mozzarelou a čerstvými bazalkovými listy
Ferran Adriá: Rajčatovo melounové Gaspacho s bazalkovým olejem
Roman Paulus: Jelítkové lívance se salsou  z rajčat a bazalky
Roman Paulus: Tuňákové carpaccio s kaviárem z létajicí ryby
Sophie Grigson : Malinovo bazalková zmrzlina

Párování s vínem:
Jídla s bazalkou bývají lehká, velmi často si žádají suché bílé víno s ovocným aroma, pokud zrovna neobsahují tmavé maso, případně sušené luštěniny. Italská a jihofrancouzská bílá vína bazalce sluší.  Pokud bazalku použijeme jako kontrapunkt ovoci - což vřele doporučuji vyzkoušet - můžeme volit i sladké víno dezertní.

Žádné komentáře:

Okomentovat