čtvrtek 9. dubna 2015

Konečně J A R O !

První sluneční paprsky se již prodraly i mezi hroudy hlíny a pod povrchem se záčíná cosi dít... Jako první ze všech bylinek, které má smysl zpracovávat na lahodné pesto, vystrčí své lístky medvědí česnek. Velmi doporučuji neváhejte ani minutu a začněte mělnit či mixovat ty křehké rostlinky plné vody z roztátého sněhu. Nejlepší ze všeho jsou vždy pesta z konce března a začátku dubna. Pracuje se totiž s úzkými lístky, ve kterých je ještě česneková chuť harmonicky v rovnováze s ostatními chuťovými komponenty. Jak pokračuje jaro medvědí česnek přibývá na síle a s pestem se pak musí zacházet v pokrmech opatrněji. Pokud máte pražskou Náplavku nebo Jiřák daleko, pusťte se do vlastního! Pro někoho jaro začíná když vykvetou narcisy nebo krokusy. Pro mě je tu jaro, když se dají začít v kuchyni zpracovávat první lístky kopřiv a medvědího česneku ... Čerstvé pesto z medvědího česneku znamená že již jaro letos opravdu začalo.


Žádné komentáře:

Okomentovat