pátek 22. června 2012

Tortellini plněné prosciuttem se Šalvějovým máslem a parmazánem

Tortelliny. Jedna z legend o jejich vzniku vypráví o neodlatelném těle Lucrezie Borgie, jejíž smyslný pupík se v představách kuchaře zajezdního hostince poblíž Modeny stal inspirací k tomuto rafinovanému tvaru plněných těstovin. Neměl jsem bohužel ani v minulém životě možnost shlédnout tento inspirativní pupík, byť při pohledu na tyto tortelliny o něm často snívám. Obdivuji rafinovanost těchto těstovin, jejiž tradice sahá, dle legendy, až do 15. století. Skvělý tvar umožňuje jedinečně zachytit omáčku či sos, kterým jsou ochuceny. Jednu z nejlepších kombinací pak bezesporu umožňuje Šalvěj. Ať už volíte tortelliny plněné šunkou jako já, nebo zvolíte třeba sýrové, nebudete litovat! Šalvěj má ráda citron, máslo a parmazán. A pokud jí tyto ingredience poskytneme, bohatě se odvděčí jak těstovinám, tak všem přítomným strávníkům. V jednoduchosti je síla tohoto receptu a v jeho rychlosti pak potenciál nejen královského italského předkrmu ale i snadné letní večeře

Ingredience: tortellini, Šalvěj, máslo, olivový olej, sůl, citron, parmazán

Jak na to? Tortellini nedělám. Koupím dobré hotové, určitě chlazené ne sušené, a hodím je do vroucí osolené vody. jsou za pár minutek a tak neztrácím čas a na pánev rovnou prásknu pár lžic másla a trochu olivového oleje. Ten je zde spíš jako koření, které doplní chuť másla. Nesmí jí určitě přebít. Výhodou je také fakt, že upraví vlastnosti másla na pánvičce. Do dostatečně rozpáleného másla pak přidám hrst šalvějových lístků, ty větší natrhám, a nechám je orestovat. Pak trochu osolím a zakápnu hojně citronovou šťávou. Tortelliny už jsou určitě hotové a já je překlopím do pánve. Přidám ještě trochu čerstvé Šalvěje a hojně posněžím parmazánem. Dúkladně, už mimo oheň, proházím, aby se ochucené máslo dostalo do všech záhybů každého Lucreziina pupíku a šup na talíř! Ještě jednou si zasněžím sýrem a je to. S poměrem bylinek a citrónu si musíte najít tu svojí vlastní cestu. Prostě experimentujte a ochutnávejte! Ať se prosazuje víc máslovo šalvějová chuť a nebo citron, určitě budete spokojeni

A teď mne omluvte. Dostal jsem na tento skvost takovou chuť, že musím utéct od počítače.
PS: pokud byste se Šalvějí orestovali i trochu parmské šunky, nic jistě nezkazíte. Právě tento sušený pašík si s mou oblíbenou bylinkou také moc rád povídá (Určitě znáte Saltimbocca alla romana - telecí s pršutem a se Šalvějí).

3 komentáře:

  1. Máte svůj oblíbený recept se Šalvějí?

    OdpovědětVymazat
  2. Dýňové rizoto se šalvějovými smaženými lístky..analogicky takto i špagety s dýňovou omáčkou..

    OdpovědětVymazat
  3. Díky za tip! To určitě stojí za vyzkoušení!!! Dovedu si představit, že sladkou chuť dýně šalvěj výtečně doplní.

    OdpovědětVymazat