pátek 1. června 2012

Rajčata s mozzarelou a Bazalkou


Kdybych si na cestu na opuštěný ostrov měl vzít pouze jednu bylinku, byla by to bazalka. Jako tento zelený skvost nedokáže prozářit jídlo žádná jiná bylinka. Omamná kombinace vůně a chuti, jemně pikantní, někdy trochu mátová, jindy do citrónova, vždycky ale proklatě svůdně bazalková. Některé bylinky se snadno dají používat v sušené podobě a jejich chuť je ještě výraznější. Bazalka je v tomto ohledu opravdová královna čerstvých bylinek. Pouze čerstvá je ta pravá! Když můžu začít den takovouto snídaní, vím, že mi ho nic nezkazí. Pokud je den blbec, vím, jak jej napravit! Toto je moje variace na téma Insalata Caprese, křížená se směsí na Bruschettu. 

Ingredience: rajčata, mozzarela, Bazalka, chilli paprička, olivový olej, sůl.

Jak na to? Mozzarelu na plátky, rajčata na jemné kostičky, natrhám Bazalku a přidám na velejemno nakrájenou papričku, posolím a zakapu olejem. Chutě mají šanci se krásně rozvinout a spojit - narozdíl od klasické úpravy, kdy je vše na plátky a pouze poskládáno na střídačku. Chilli papričku přidávám od předloňska, kdy jsem se na lyžovačce v Dolomitech vlísnul na soukromý domácí brunch pro místní lyžařský dorost. Nakonec jsem si přidal třikrát a v údolí plném restaurací s michelinskou hvězdou mě již nic víc neohromilo. Budete-li mít chuť, klidně si k tomu opečte chiabattu a potřete si ji česnekem. Nebo jezte jen tak. 

Více bazalkové inspirace naleznete zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat