středa 16. května 2012

Bylinkové máslo

Tento hrdinský epos vypráví o nezapomenutelných činech květuščiny Petrželky, Bazalky a Oregána na máslovém bojišti. Hrdinů však dle vaší volby  může být i daleko víc ...

Voňavé bylinkové máslo:
Tajné ingredience: Petrželka, Bazalka, Oregáno (neboli Dobromysl), jarní cibulka nebo Pažitka, případně oboje, česnek, citronová šťáva a trocha citronové kůry, sůl a čerstvě na hrubo mletý pepř čtyř barev. 


Jak na to? Bylinky a cibulku nasekám na jemno, česnek utřu se solí a všechno smíchám s dobrým máslem, které si předem nechám při pokojové teplotě povolit. Ochutnám a ještě doladím solí a pepřem. Víc není potřeba. Pro okamžitou spotřebu naplním 2 mističky a ze zbytku dělám "buřty" - hroudy bylinkového másla umístím do potravinářské folie. V chladu tak vydrží dlouho a nebojí se ani mražení.

Stejně jako se ve starobylých ruských básních konkrétní podoba příběhu mění díky  ústnímu podání a epos se vyvýjí, tak se i dobré bylinkové máslo v průběhu věků mění a přizpůsobuje aktuálním gastronomickým událostem a vkusu. U mě záleží, zda bylinkové máslo připravuji jako doplněk ke konkrétnímu jídlu a nebo prostě jen tak. Podle toho ladím poměry bylinek a nebo doplňuji další ingredience. 

Tajné ingredience II: Do středomořsky laděného bylinkového másla dávám také Tymián, Rozmarýn a Šalvěj. Tentokrát jsem doplnil základní sestavu trochou Máty, která dodala máslu bezva svěžest. Až Květušce vyroste, vyzkouším ještě určitě, jak mi v másle zahraje Saturejka nebo Estragon. Z nebylinkových ingrediencí se mi osvědčila i čerstvá chilli paprička a sušené rajče.
Bylinkové máslo na poctivém českém chlebu nebo na italské ciabattě nahradí všechny exklusivní přísady. Může se stát nejen rychlou večeří, ale i výtečným předkrmem i obdivovaným občerstvením pro větší společnost. 
Nyní na jaře nedám dopustit na snoubení bylinkového másla s čerstvě utrženou ředkvičkou. 
Zkuste také nové brambory. Operete je, rozkrojíte a  pak do nich čajovou lžičkou vyhloubíte důlek. Ten  zaplníte touto hrdinskou pochoutkou. Pak už  stačí posypat hrubozrnou solí a dát asi tak na 3/4 hodinky do trouby než budou brambory hotové. Mě to prošlo i bez "masové přílohy", jen s čerstvou zeleninou :)

1 komentář:

  1. Bylinkove maslo miluju. Opravdu se neboji mrazeni a tak si ho delam do zasoby. Postup stejny co pisete vy. Ja ho pak zabalim do potravinarske folie. Dam mu tvar v bambusove podlozce na sushi a nechm ztuhnout. Nakrajim na kolecka a dam zmrazit. Zkouseli jste ho na testovinach? Super.

    OdpovědětVymazat